WeEat

WeEat

Buddies Burger

2016. január 31. - WeEat

Végre egy olyan hamburgert találtam, ami remélhetőleg a jövőben valós alternatívája lehet a gyorsétterem-láncok által kínált élelmiszercikkeknek. Hogy miért? Tegyetek velem egy utazást az V. kerületi Magyar utcába, és hamarosan kiderül.

20160123_130226.jpg

Az alkalmat az szülte, hogy egy Kiscsillag koncert kapcsán baráti látogatást tettem fővárosunkban, de még mielőtt az Akvárium Klub felé vettem volna az irányt, úgy döntöttem, nem szalaszthatom el a lehetőséget, hogy egy - számomra mindenképpen - új helyet leteszteljek. A bátyám majdhogy nem törzsvendégnek számít náluk, és régóta rágta a fülemet, hogy próbáljam ki a hamburgerüket. Utólag rettentően boldog vagyok, hogy engedtem a "nyomásnak". 

20160123_130040.jpg

A Buddies tavaly decemberben költözött a Kálvin tér közelébe, ahol szinte rögtön a Magyar utca és a Kecskeméti utca sarkán sikerült helyet okkupálnia magának. Korábban a Corvin közben bújtak meg, ahol sajnos kevesen találtak rájuk. Az új lokáció azonban sokkal előnyösebb, hiszen pár percre fekszik attól az Egyetem tértől, ahol a vizsgaidőszakot leszámítva nyüzsögnek az egyetemisták. Mellesleg az én egyik alma materem is itt található.

20160122_194351.jpg

Az enteriőr barátságos, de nem túl tágas. Itt nem feltétlenül az a cél, hogy órák hosszat időzzön az ember könyveket olvasgatva vagy a barátaival beszélgetve. A lényeg, hogy még a mindennapos rohanásban is foglalkoznunk kell azzal, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, az ízekről már nem is beszélve. Mert a Buddiesban igazán kedvező áron, olyan marhahúsból készült hamburgert kapsz, ami után garantáltan visszamész még ebédelni.  

belter.jpg

A hamburgerbe valókat vagy mi válogatjuk saját fantáziánk és ízlésünk szerint össze, vagy rábízzuk magunkat a hely tulajdonosaira, és az általuk megálmodott és hosszas munkával kikísérletezett összeállítások közül választunk. Minden szendvics egyaránt kérhető tíz, tizenöt és húszdekás húspogácsával. Közelebbről szemügyre véve az étlapot, azonnal észrevettük, hogy annak egy része rendkívül ötletes módon perforált, így a gyorsabb rendelés érdekében elég csak beikszelnünk az asztalokon elhelyezett toll segítségével az üres kockákat, letépni az étlap perforált részét, majd leadni azt a kasszánál.

etlap.jpg

A választásom először az Extra Buddy névre keresztelt burgerre esett 200 grammos húspogácsával, 1 400 forintért. Ez a füstös ízek jegyében született, ugyanis füstölt chilis majonézzel, füstölt sajttal és házi barbeque szósszal készül. A sajt kiválóan harmonizált a füstölt chilis majonézzel, ami annyira tetszett, hogy másnap is flashbackem volt tőle, a barbeque pedig remekül összefogta az egészet. A kesernyés ízt képviselte a lilahagyma ropogós frissességével, a jalapeno paprika segítségével pedig még egy kis csípősséget is sikerült csempészni a szendvicsbe.

exra_buddy.jpg

A húspogácsa nyak, lapocka és vesefaggyú keveréke; természetesen mindez kiváló minőségű marhahúsból. A Buddies egyik tulajdonosa, Zöldi-Tóth Balázs elárulta, hogy a jövőben a lapockát combra kívánják cserélni, mert a zsírosabb tarjának és a vesefaggyúnak köszönhetően a hús így is kellően szaftos marad. Ha ez megvalósul, újra ellátogatok hozzájuk, bár véleményem szerint a pogácsa így tökéletes, mert egy húsdarabon belül van meg a megfelelő hús-zsír arány, ami mindig jobb, mintha utólag pótolnánk azt.

belso.jpg

A másik választottam egy Best Buddy volt, ami mediterrán paradicsomszósszal, vörös cheddar sajttal, majonézzel, jalapeno paprikával és baconnel örvendeztetett meg. Mindez, a 200 grammos húspogácsával szintén 1 400 forintba került, amiért ilyen minőségű hamburgert nemigen lehet már máshol kapni. A bazsalikomos paradicsomszósz meglepően jól kiegészítette a bacon sós és a marhahús karakteres ízét. Itt térnék ki a zsemlére, ami szezámmal szórt, és végre nem a mindenhol megszokott édes-kalácsos vonalba tartozik. Egy picit talán - a gondos pirítás ellenére is - jobban elázik a kelleténél, de korántsem annyira, hogy szétmálljon evés közben.

jo.jpg

A hagymakarika házilag készül, ráadásul az egyik legfinomabb, amit vendéglátóhelyen valaha ettem. A ropogós bunda alatt ujjnyi vastag puha hagyma lapul. Ezt a köretet egyszerűen imádni fogjátok, én otthon sem tudok jobbat készíteni. Érdemes valamilyen szószt is rendelni mellé, hiszen ez a Buddies egyik legnagyobb erőssége. Van itt fokhagymás és füstölt chilis majonéz, házi barbeque szósz, relish, Buddies szósz és habanero jam. Ez utóbbi teljesen levett a lábamról. Habanero és piros chili paprikából főzik. Az első pillanatban édes, majd a paprika íze érvényesül, amely végül egy kis kellemes csípősségben teljesedik ki, némi gyümölcsös felhanggal párosulva. A Buddies szósz úgy kell elképzelni, mintha a gyorséttermek klasszikus hamburgerszósza lenne tökélyre fejlesztve. Az alapja a majonéz, amelynek az édeskés ízéhez - az arányokat remekül eltalálva - a mustár és némi uborka ad megfelelő savasságot. 

hagyma.jpg

A konklúzió pedig az, hogy a Buddies nem szakadt el a hamburger eredeti funkciójától. Ezt a szendvicset tényleg kézben foghatod, haraphatod, el is viheted magaddal, ugyanakkor minőségi alapanyagokból és igazi marhahúsból készül. Az árakat tekintve pedig tényleg képes betölteni gyorséttermi szerepét, hiszen egy alap burger 700 forintba kerül. Remélem, hogy egyszer nagyon sok Buddies vagy legalábbis ilyen jellegű hely veszi majd át a gyorséttermi üzlethálózatok helyét. Persze ez csak utópia, de azért reménykedni lehet.

Buddies Burger

Megközelíthetőség

3-as (kék) metró, 47-49-es jelzésű villamos a Kálvin térnél

Belső

Egyszerű, barátságos, de nem túl nagy.

Fizetési lehetőség

Készpénz

Hamburger összhatás

Kiváló

Ár/Érték

*5

Összértékelés

Mindenképpen ajánlott

Adatlap

Nyitva tartás

Minden nap: 8:00-20:00 óráig

Cím

1053 Budapest, Magyar u. 52.

Facebook

https://www.facebook.com/Buddies.Budapest/

Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a WeEat oldalát a Facebook, segítségével!

A blogban közölt tények, adatok, információk a teljesség igénye nélkül tapasztalás útján keletkeztek és abszolút bővelkednek szubjektív elemekben. A közölt adatok nem szolgálnak se pozitív, se negatív jellegű marketing célokat. Az ételekhez térítés ellenében – és itt semmilyen természetbeni juttatás sem jöhet szóba – jutottunk hozzá.

A beszámolót kormosgergo készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://weeat.blog.hu/api/trackback/id/tr248306766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netrunner71 2016.02.01. 19:01:11

Aki képes egy kiscsillag koncertre jegyet venni és még utazni is azért, hogy részt vegyen rajta ( pedig a hosszú úton még meg is gondolhatná magát), nos az nekem ne adjon tanácsot.
A cikk pedig a modorosság valóságos tárháza.
Idegen szavak indokolatlan használata (okkupál), a gasztrobloggerek kötelezően használt arcoskodásai és szakértő mondatai teszik teljessé a képet. Gratulálok a gasztrosznob szerzőnek.
Lehet moderálni.

WeEat 2016.04.01. 13:22:08

@netrunner71:
Köszönjük véleményed!
Örülünk, hogy olvasóink között tudhatunk!

kheiron 2016.05.18. 22:22:18

Nekem tetszett a poszt, nem a mindent fikázós, de azért a negatívumokat is megemlítő stílus miatt. Az apró modorosságok meg... ez egy gasztroblog. :-)

kheiron 2016.05.18. 22:28:18

@kheiron:

Hibajavítás: "a nem mindent fikázós..."
süti beállítások módosítása